Wednesday, June 30, 2010

Lovelygift Giveaway Contest

Create your own banner at mybannermaker.com!

contest anjuran

LOVELYGIFT


Pemenang akan menerima tudung Dezahra dari Lovelygift.

bermula dari dari 15/6/2010 hingga 15/7/2010

cepat jgn ketinggalan...huhu

Cantik tak?

tada...cantik tak?

hehehe thanks ira 4 the beautiful signage

tk sbr nk tggu barang ni sampai

pastu nnti tk sbr pulak nk balik kg nk letak kt umah baru hehehe

kalo korang nk order leh tgk sndiri kt sini ye...


Monday, June 28, 2010

Lagi gambor di Kuching..




Tak sekolah ke?

Weekend baru ni aku balik kg

dah lama Qasrina tk jumpa tok2 n tokwan2 kt kg

ada byk cite kalo nk diterjemahkan kt sini

tp utk pagi isnin yg malas ni

aku nk kongsi cerita pasal org tk pegi sekolah

kisah 1

ari jumaat kami bertolak pagi dr Shah Alam

smpi di Tol Gopeng lebih kurang kol 1

masa kt tol tu, depan kete aku tu ada la sebijik kete yg pastinya lagi canggih dr kete aku

kete tu pun masuk la kt lorong touch n go pasal kalo sapa2 yg tak tau tu

kt situ tkde lorong utk smart tag...yg ada tunai dan T&G je

pastu aku tak tau apa org dlm kete tu buat, bile palang tu tk terbukak

dia leh duk diam je dlm kete..pastu nmpk macam dia nk reverse

masalahnye belakang kitorang pn dh byk kete berbaris

pastu tggu punya tggu..tk lama tu ade la org yg jaga tol tu dtg

pastu nmpk dia bagi dia nye smart tag tu kt org jaga tol tu

org tu pun touch kn la utk dia...ek elehhhh apa bengong ke manusia dlm kete tu

kete besar tp tk g sekolah kot..tu yg bengap smpi camtu sekali

tk reti guna touch n go ke apa.....nk kata kredit habis mustahil sbb kami mmg tk nmpk

dia keluarkan tgn dn touch kt situ...then bila kami berhenti sebelah dia kt lampu isyarat lepas tol

tu, kelihatan sebelah driver tu ada sorang pompuan bertudung...tk sekolah gak kot agaknye...

elok la tu...2 2 tk sekolah...mmg padan la...

kisah 2

ari ahad, masih lagi di plaza tol yg sama cuma bezanya kali ni dr gopeng nk ke KL

kisah nye pun sama gak naik kete mewah tapi tk g sekolah

aku tk tau la rasa mcm siaran ulangan pun ada

apala nasib kami kali ni asyik jumpa ngn org tk sekolah je

tetiba kete depan kami tu berhenti sbb palang tk terbukak

pastu penumpang sebelah kete tu turun n suh kami reverse

n kete blkg kami pn reverse la gak..seb baik kete tk byk kali ni

pastu kete mewah tu pn masuk ke lorong tunai....

mungkin pasni aku rasa plus kene letak pelbagai bahasa kt signborad tu

sekarang ni cuma ada TUNAI SAHAJA, T&G SAHAJA iaitu bahasa melayu shj kan

dats y org depan aku tadi tu dia tk paham bhs Melayu sbb dia bukan melayu

ataupn juga ne tambah ayat 'TIADA SMART TAG DI SINI, SILA GUNA LORONG TOUCH N GO DGN CARA MENYENTUHKAN CARD ANDA DI MESIN T&G YG DISEDIAKAN'

huhuhu sekian saja cerita tak sekolah ke?

ataupun leh jugak jadi 'tak paham bahasa melayu ke?'


Tuesday, June 22, 2010

Kenapa awak tk rogol saya?


Kisah benar ini berlaku di US.

Ia tentang seorang wanita dari Malaysia yang bekerja di US. Dia memakai tudung dan memiliki akhlak yang bagus.

Suatu malam perempuan ini dalam perjalanan balik ke rumah dari tempat kerjanya. Kebetulan dia mengambil jalan singkat untuk pulang. Jalanyang diambil pula agak tersorok dan tidak banyak orang yang lalu lalangpada masa itu.

Disebabkan hari yang agak sudah lewat, berjalan di jalan yang agakgelap sebegitu membuatkan dia agak gelisah dan rasa takut. Lebih-lebihlagi dia berjalan bersaorangan.

Tiba-tiba dia nampak ada seorang lelaki (kulit putih Amerika) bersandardi dinding di tepi lorong itu. Dia sudah mula rasa takut dan tak sedaphati. Apa yang dia boleh buat waktu tu adalah berdoa ke hadrat Allahmemohon keselamatan atas dirinya. Dia baca ayat Kursi dengan penuhpengharapan agar Allah membantu dia disaat itu.


Masa dia melepasi tempat lelaki itu bersandar, dia sempat menoleh dandapat mengecam muka lelaki itu. Nasib baik lelaki itu buat tidak endahdan perempuan ini selamat sampai ke rumahnya.


Keesokkan paginya, wanita ini terbaca dalam akhbar yang seorangperempuan telah dirogol oleh seorang lelaki yang tidak dikenali dekatlorong yang dia jalan semalam hanya 10 minit selepas dia melintasilorong tersebut. Muslimah ini yakin benar lelaki kulit putih yang dialihat semalam adalah perogol itu.


Atas rasa tanggungjawab dia terus ke balai polis dan buat aduan. Wanitani dapat mengenalpasti suspek melalui kawad cam dan selepas siasatandilakukan, polis dapat bukti bahawa lelaki tersebut adalah perogol yangdicari.

Tapi perempuan ini hairan juga kenapa lelaki tadi tak jadikan diamangsa ketika dia melalui lorong tersebut walhal dia keseorangan dimasa tu, tetapi lelaki tadi rogol perempuan yang lalu selepas dia.Wanita ini nak tahu sangat sebabnya. Jadi dia minta kebenaran polisuntuk bercakap dengan perogol tadi sebelum hukuman dijatuhkan (sebelumlelaki tadi di bawa ke tempat lain).

Dia pun tanya perogol itu..

“Why don’t you do anything to me on that night even though you know that I’m alone?”
(Kenapa awak tak buat apa-apa kat saya malam tu walaupun awak tau saya seorang je masa tu?)

Perogol tu jawab:

“No, you are not alone. That night I saw two young man walking withyou. One on your right side and the other one was by your left side. Ifyou were alone of course you will be my victim.”
(Tak, awak bukan berseorangan. Malam tu saya nampak ada 2 orang lelakiberjalan dengan awak. Seorang sebelah kanan awak dan sorang lagisebelah kiri awak. Kalaulah awak sorang2 malam tu, sudah pasti awakjadi mangsa saya..)

Wanita ni rasa amat terkejut bila dengar penjelasan perogol tu. Diabersyukur ke hadrat Allah kerana memelihara dia malam itu, mungkin jugaberkat ayat Kursi yang dia baca malam itu.

p/s : MORAL CERITA INI???

Jika kita sebagai hambaNya menurut segala perintah dan meninggalkansegala laranganNya, Dia pastinya akan sentiasa dekat dengan kita danmemelihara kita. Wanita tadi pertama-tamanya menutup aurat di US danmemang seorang yang menjaga batas-batas yang ditetapkan Islam. Mungkindua orang lelaki yang menemani wanita itu adalah malaikat yangdiutuskan Allah untuk menjaga hambaNya yang sentiasa ingat akan diriNya.


"...Barang siapa membaca ayat Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya,Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescayaAllah berkenan memberi pertolongan kepadanya ..."
[Dari Abdullah bin ‘Amr r.a.]


Sebuah kisah benar yang sangat sangat menarik...
semoga kite semua mendapat pengajaran dan ilmu yang bermanfat...
sebagai hamba kita seharusnya percaya dengan kemampuan senjata orang mukmin iaitu DOA….
semoga kita sentiasa dipelihara Allah dari kejahatan syaitan yang di rejam…….

Sunday, June 20, 2010

Lawatan ke Kuching,Sarawak

bandar Kuching

Dipendekkan cerita...

Memang best, 1 lagi kenangan manis dlm hidup aku
hadiah anniversay yg lebih bernilai dari segala benda yezza..

hari 1

kami smpi di airport Kuching dlm kol 6++
aku pn tercari2 lah org hotel yg kononnye nk bawak kami ke hotel tu
cari2 tk nmpk pun, pastu terus la col hotel tu
pastu dia kata ok nnti dia col driver dia tny kt mana
pastu tggu punya tggu,tkde lak dia col balik
terus amik teksi airport utk g hotel 360Express
dlm kete aku try col hotel tu lagi
rupa2nya, dia salah amik no hp aku
driver dia dh tggu dr kol 5
salah aku juga sbb tk bgtau yg flight delay
tk kisah la asalkn da selamat smpi kan...
seb baik amoi tu comei jer...hehe


nk dijadikan cerita, ewah cam drama tv pulak
kedua2 hp kami tiada bateri
charger pulak tk bawak
kedai pulak sume dh tutup
aisey cane la nk contact pakcik tour guide ni
sempat bgtau dia ckp dh smpi je
so harap2 sok dia akan cari kami

hari ke 2

Janji ngn pkcik Yusof kul 9
tp 9.15 baru turun
dh la tkleh nk msg bgtau lewat
tkt gak pakcik tu terus balik je tggu kami tk turun2 kan
kami pn tggu je la kt depan hotel tu
tgk2 org yg mcm menunggu org ke kan
dlm 5 minit terpacak kt depan tu
pastu buat2 la nk on hp yg sah2 tkleh hidup dh tu kan
then dtg la sorang pakcik ni tegur "adik baiduri yer"
hehehe aku pn jawab la "yer saya..ni pakcik Yusuf ye?"
hahaha kelakarkan..mcm blinde date pulak
so bermulalah perjalanan kami ke Serikin.

mmg dh sesak sbb dh lewat
hari pn dh panas
mula la si Qasrina tu meragam
nk berdukung jer
budak tu bukannye boleh tmpt2 panas sesak2 cmtu
kalo tmpt aircond, suke la dia berjalan
last2, jalan sekerat jalan je
dpt la beli 2 3 benda je..jadi la..selamat duit eden...huhuhu


sebelum smpi Serikin tu,
pakcik Yusof sggh jap kt Pasar Tabu
mmg best kt sini, sayur sume segar dr ladang
kalo la kt umah aku ada pasar cmni, hari2 aku g pasar
sonok tgk sayur segar bugar cmtuh
mcm2 ada..maleh nk cite kang jd pnjng lebar pulak karangan aku nih hehe

on the way balik tu, kami singgah di kilang buat pasu
mmg murah2 pasu kt sini
tp nk beli byk2 jenuh la pulak nk mmbawanye
so aku beli cukup2 tgn je..buat kenangan hehe


petang tu kami g Satok
baru jalan 5 minit, Qasrina lena pulak
patut le senyap je..rupanya dia dh tido
terpaksala dukung..tkkn nk suh jalan smbil tido lak kan
kalo dh brdukung tu, alamatnye tk lama lah
jap je dh letih, terus la tggu pakcik Yusof dtg amik kitorang
selamat lagi duit aku huhuhu


hari ke 3


arini tukar driver cik Sharimah pulak sbb
pakcikYusof ne bawak rombongan lain
tk kisah la janji ada driver kan
janji nye kol 8, tp beselah 8 lebih baru kami turun
terus dibawa kami makan kt satok
pastu terus g tgk org utan
nasib kami baik psl Munah tgk beraksi smbil mengendong anaknye
kalo nasib tk baik, mmg sekor pn tk muncul...

pastu g tgk prtunjukan buaya
masih lagi Qasrina mnjadi alasan
aku duduk betul2 dpn tali yg diorang gntung umpan utk buaya tu nk lompat
baru buaya tu lompat sekali, Qasrina dh jerit "takut..takut.."
trpaksala aku berundur ke belakang...tgk org tengok buaya lompat...huhuhu


pastu g kmpung melayu pulak
sini masuk mahal skit rm60/head
ada rumah2 org kaum2 kt Sarawak
setiap rumah ada penunggu..sumenye speaking cam air
pukul 4 ptg, ada persembahan tarian dr pelbagai kaum kt Sarawak
so berbaloi gak la...budaya negara kita jugak kan...
mmg best, Qasrina yg baru nk terlelap pun terus tk jadi tido tgk persembahan diorang


balik dr kg Melayu, singgah Muzium Kuching
segalanya tntg kucing
jap je kt sini sbb kecik je muziumnye

pastu kami pegi dayang Salhah pulak carik kek lapis n ikan terubuk masin
dsbbkan Qasrina baru je lena
so kitorang tgglkan kejap kt dlm kereta minta tlg Cik Sharimah tu tgkkn
tp dia parking pun betul2 depan kedai Kek Lapis tu
tkde la risau sgt kan....

pastu terus g Satok lg sekali sbb semalam tk puas jalan
tp al malangnye..sampai2 hujan lah pulak
mmg tkde rezeki nk jalan kt situ
tkpelah..lain tahun la aku dtg huhuhu


hari ke 4

memula kami g bergambar dulu kt Replika kucing yg besar tu
tmpat ni kalo tk silap nama dia China Town kot
pastu jalan2 kt baza kt depan waterfront cari souveniour utk org semenanjung
mak,abah,mak mertua,abah mertua, sanak saudara dan rakan2 taulan...huh byk tu

belakang tu bangunan adun negeri Sarawak yg baru...


tghari pulak p makan kt umah mak sedara aku kt tmn Akasia, kuching
kali ni aku pulak salah salin no rumah
seb baik kami tk bagi salam kt umah org kaya yg sgt besar giler tu
makan2, lepak2 jap pastu terus gerak ke India Street
utk mncari beg bg mengisi barang2 yg telah kami beli itu

hari ke 5
balik la....duit pn dh abis huhuhu
sebelum hantar ke airport, kami di bawa makan kt Raja Ayam Penyet
mmg sedap ayam penyet kt sini
kalo korang g jgn lupa makan kt sini ok..

ni no pak cik Yusof kot sesapa nk g sana, leh la col dia 0198349983
1 hari rm180 kereta wira/kenari trmasuk pemandu..kalo nk sewa keta je rm150 jer

kalo nk g ramai2, nk sewa van,
leh col Cik Sharimah 0138193612


nota kaki : Syukur kpd Allah atas rezekiNya
and a very2 tq to my hubby for everything u do 4 me.
.muah muah lenkali kita p jalan lagi yer cayang hehehe lubiu so much ;D
semoga Allah murahkan rezeki kami sekeluarga..Aminnn

Qasrina dan Repsol

der, ada berani ke?

sibuk dok angkut beg kenduri kt umah zue..huhu

tumpang 2 kaki hehe




peace !!


Saturday, June 19, 2010

Anniversary Celebration


walaupn lewat sehari, namun aku tetap nk raikan juga hari penting dlm hidup aku

tengahri 9 jun 2010, angkut mira g jusco p cari lilin pasal lilin thn lepas abis dh trbakar

pastu singgah umah jap susun2 barang atas meja..konon2 nye nk wat surprise

pastu balik keje trus p amik Qasrina kt bkt raja sbb my hubby dh basah kuyup dibasahi dek hujan

sampai je umah, dsbb kan en suami ku dh berada di tahap kelaparan yg amat sangat, maka terpaksa la memulakan agenda makan kek dgn lebih awal dr yg dirancang hehehe

bertemankan cahaya lilin, sejambak mawar merah dan 49biji cupcakes, maka aku pun memulakan keje2 aku....

apalagi, perkara wajib mestilah amik gmbr dulu kan..pastu baru leh makan...

pastu berlakon2 skit dpn camera hehehe thank u sayang 4 ur sporting ahaks..

"leh lawan adam maya tak? hihihihi..."


muah..muah..i love u sayang...semoga cinta kita terus utuh hingga ke akhir hayat....


next story : Percutian 5H4M ke kuching, Sarawak...tungguuuuuuuu..


Tuesday, June 8, 2010

Ulangtahun Perkahwinan

Syukur Alhamdulillah
atas segala rahmat dan restuNya
perkahwinan kami dh masuk angka 3
semoga Allah memanjangkan jodoh kami hingga ke akhir hayat

Ya Allah,
Himpunkan kami dalam rumah tangga yang paling baik,
penuh kasih sayang dan kebahagiaan,
sesungguhnya Engkau mencintai yang halal dan membenci yang haram

Ya Allah,
kurniakan padaku keturunan,
dan jadikan ia anak yang bertakwa dan cerdas,
tidak ada kelebihan dan kekurangan pada fizikalnya,
dan jadikan kesudahannya pada kebaikan.

Sesungguhnya ilmu yang baik dan bermanfaat itu datang dari Allah SWT

"dr seorang awek"
03.03.2002 - 16.12.2006

"menjadi tunangan orang"
17.12.2006

"kemudian jadi isteri orang"
08.06.2007

"pastu jadi mak orang pulak"



Kehadiran Qasrina menjadi pengikat cinta kami.


Sunday, June 6, 2010

Tahniah Zue n Fadhil

dah kawin akhirnye sahabat aku sorang nih
bertarikh 5 Jun 2010
bertempat di Taman Reakrasi Mardi
bertemakan red n white
sama cantik sama padan
semoga berbahagia ke akhir hayat
Selamat Pengantin Baru
Aizumie dan Fadhil













Wednesday, June 2, 2010

My Sweet Home











Sweet Family

Sweet Family
Blog Widget by LinkWithin
 

...::sweet mama::... Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal