Sunday, June 20, 2010

Lawatan ke Kuching,Sarawak

bandar Kuching

Dipendekkan cerita...

Memang best, 1 lagi kenangan manis dlm hidup aku
hadiah anniversay yg lebih bernilai dari segala benda yezza..

hari 1

kami smpi di airport Kuching dlm kol 6++
aku pn tercari2 lah org hotel yg kononnye nk bawak kami ke hotel tu
cari2 tk nmpk pun, pastu terus la col hotel tu
pastu dia kata ok nnti dia col driver dia tny kt mana
pastu tggu punya tggu,tkde lak dia col balik
terus amik teksi airport utk g hotel 360Express
dlm kete aku try col hotel tu lagi
rupa2nya, dia salah amik no hp aku
driver dia dh tggu dr kol 5
salah aku juga sbb tk bgtau yg flight delay
tk kisah la asalkn da selamat smpi kan...
seb baik amoi tu comei jer...hehe


nk dijadikan cerita, ewah cam drama tv pulak
kedua2 hp kami tiada bateri
charger pulak tk bawak
kedai pulak sume dh tutup
aisey cane la nk contact pakcik tour guide ni
sempat bgtau dia ckp dh smpi je
so harap2 sok dia akan cari kami

hari ke 2

Janji ngn pkcik Yusof kul 9
tp 9.15 baru turun
dh la tkleh nk msg bgtau lewat
tkt gak pakcik tu terus balik je tggu kami tk turun2 kan
kami pn tggu je la kt depan hotel tu
tgk2 org yg mcm menunggu org ke kan
dlm 5 minit terpacak kt depan tu
pastu buat2 la nk on hp yg sah2 tkleh hidup dh tu kan
then dtg la sorang pakcik ni tegur "adik baiduri yer"
hehehe aku pn jawab la "yer saya..ni pakcik Yusuf ye?"
hahaha kelakarkan..mcm blinde date pulak
so bermulalah perjalanan kami ke Serikin.

mmg dh sesak sbb dh lewat
hari pn dh panas
mula la si Qasrina tu meragam
nk berdukung jer
budak tu bukannye boleh tmpt2 panas sesak2 cmtu
kalo tmpt aircond, suke la dia berjalan
last2, jalan sekerat jalan je
dpt la beli 2 3 benda je..jadi la..selamat duit eden...huhuhu


sebelum smpi Serikin tu,
pakcik Yusof sggh jap kt Pasar Tabu
mmg best kt sini, sayur sume segar dr ladang
kalo la kt umah aku ada pasar cmni, hari2 aku g pasar
sonok tgk sayur segar bugar cmtuh
mcm2 ada..maleh nk cite kang jd pnjng lebar pulak karangan aku nih hehe

on the way balik tu, kami singgah di kilang buat pasu
mmg murah2 pasu kt sini
tp nk beli byk2 jenuh la pulak nk mmbawanye
so aku beli cukup2 tgn je..buat kenangan hehe


petang tu kami g Satok
baru jalan 5 minit, Qasrina lena pulak
patut le senyap je..rupanya dia dh tido
terpaksala dukung..tkkn nk suh jalan smbil tido lak kan
kalo dh brdukung tu, alamatnye tk lama lah
jap je dh letih, terus la tggu pakcik Yusof dtg amik kitorang
selamat lagi duit aku huhuhu


hari ke 3


arini tukar driver cik Sharimah pulak sbb
pakcikYusof ne bawak rombongan lain
tk kisah la janji ada driver kan
janji nye kol 8, tp beselah 8 lebih baru kami turun
terus dibawa kami makan kt satok
pastu terus g tgk org utan
nasib kami baik psl Munah tgk beraksi smbil mengendong anaknye
kalo nasib tk baik, mmg sekor pn tk muncul...

pastu g tgk prtunjukan buaya
masih lagi Qasrina mnjadi alasan
aku duduk betul2 dpn tali yg diorang gntung umpan utk buaya tu nk lompat
baru buaya tu lompat sekali, Qasrina dh jerit "takut..takut.."
trpaksala aku berundur ke belakang...tgk org tengok buaya lompat...huhuhu


pastu g kmpung melayu pulak
sini masuk mahal skit rm60/head
ada rumah2 org kaum2 kt Sarawak
setiap rumah ada penunggu..sumenye speaking cam air
pukul 4 ptg, ada persembahan tarian dr pelbagai kaum kt Sarawak
so berbaloi gak la...budaya negara kita jugak kan...
mmg best, Qasrina yg baru nk terlelap pun terus tk jadi tido tgk persembahan diorang


balik dr kg Melayu, singgah Muzium Kuching
segalanya tntg kucing
jap je kt sini sbb kecik je muziumnye

pastu kami pegi dayang Salhah pulak carik kek lapis n ikan terubuk masin
dsbbkan Qasrina baru je lena
so kitorang tgglkan kejap kt dlm kereta minta tlg Cik Sharimah tu tgkkn
tp dia parking pun betul2 depan kedai Kek Lapis tu
tkde la risau sgt kan....

pastu terus g Satok lg sekali sbb semalam tk puas jalan
tp al malangnye..sampai2 hujan lah pulak
mmg tkde rezeki nk jalan kt situ
tkpelah..lain tahun la aku dtg huhuhu


hari ke 4

memula kami g bergambar dulu kt Replika kucing yg besar tu
tmpat ni kalo tk silap nama dia China Town kot
pastu jalan2 kt baza kt depan waterfront cari souveniour utk org semenanjung
mak,abah,mak mertua,abah mertua, sanak saudara dan rakan2 taulan...huh byk tu

belakang tu bangunan adun negeri Sarawak yg baru...


tghari pulak p makan kt umah mak sedara aku kt tmn Akasia, kuching
kali ni aku pulak salah salin no rumah
seb baik kami tk bagi salam kt umah org kaya yg sgt besar giler tu
makan2, lepak2 jap pastu terus gerak ke India Street
utk mncari beg bg mengisi barang2 yg telah kami beli itu

hari ke 5
balik la....duit pn dh abis huhuhu
sebelum hantar ke airport, kami di bawa makan kt Raja Ayam Penyet
mmg sedap ayam penyet kt sini
kalo korang g jgn lupa makan kt sini ok..

ni no pak cik Yusof kot sesapa nk g sana, leh la col dia 0198349983
1 hari rm180 kereta wira/kenari trmasuk pemandu..kalo nk sewa keta je rm150 jer

kalo nk g ramai2, nk sewa van,
leh col Cik Sharimah 0138193612


nota kaki : Syukur kpd Allah atas rezekiNya
and a very2 tq to my hubby for everything u do 4 me.
.muah muah lenkali kita p jalan lagi yer cayang hehehe lubiu so much ;D
semoga Allah murahkan rezeki kami sekeluarga..Aminnn

5 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

wah syoknya jalan2 tapi nape sket ajer pic nyer..

PAPAMACHOS said...

LOVE U TO MAMA.. Mmmmmmuuuaahhhhh ada duit kita jalan lagi ok..

eT said...

dalam dok malas cite..panjang gak en3 ni..hehe..nnti kite p jejalan sesama..mari menabung utk shopping..hehehe..:p

miezaniera said...

elis : lagi best kalo byk duit hehe gmbr kt fb byk..nnti ada masa aku upload lagi k hehehe

papa : mmmuuahhhh muuuahhhhh gak la hehe

et : tu la pasai..memula cam tkde idea je,bile dh start mncurah2 lak idea hehehe

army4war said...

menabung ke padang laks hehehe

Sweet Family

Sweet Family
Blog Widget by LinkWithin
 

...::sweet mama::... Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal