Wednesday, May 11, 2011

Perempuan tak sedar diri...

Entry ari ni agak emosi
sebuah luahan hati dari seorang pnjawat awam
yg berjawatan kuli

kisahnye bermula aku memohon tukar ke cawangan lain
setelah  beberapa kali permohonan di hantar
akhirnye bos pn kesian tgk aku yg desprate sgt nk tukar
lalu meluluskan permohonanku
dan segala proses berjalan dgn lancar

sehinggalah aku dimaklumkan
tawaran telah dikeluarkan utk pengganti yg akan mggntikan tmpt aku di sini

namun tiba2..pada suatu hari aku ternampak cawangan tersebut
telah mengeluarkan iklan jawatan kosong termasuk jawatan yg aku pohon tu
lalu aku pn merisik khabar dgn manusia2 yg berada di sana
dan ternyata iklan tersebut adalah utk mengisi jawatan yg aku mintak tu
(aku mohon bertukar ke sana kerana jwtn trsebut kosong dah lama..dh 6 bulan)
punya la lama proses nk amik pgganti...sampai orang atas kt cawangan tu pn
mencari calonnye sendiri..dan menolak permohonan aku utk ke sana

rayuan demi rayuan dibuat
oleh aku sendiri
juga daripada pihak2 yg tertentu
tetapi satu pn tidak di layan
semuanya mndapat jawapan yg negative

tapi apa yg menyakitkan hati
alasan dia tknk terima aku
sebab katanya ada saudara terdekat aku bekerja di cawangan itu

hei cik kak
ko gile ke apa...
ko tak tau ke institusi ni mmg utk  adik beradik,sepupu sepapat,ipar duai,laki bini

cer ko citer kt aku..cwgn mana yg tkde saudara mara dia tkde keje kt situ
jgn kata 1 cawangan, yg 1 opis, 1 department pun ada hubungan saudara tau
pegi jahanam la dgn alasan ko yg bodoh tuh..

dan aku dapat tahu sebenarnye dia dh ada calon dia sndiri
then bila dia tahu aku tahu alasan dia yg bodoh tu
dia marah staf2 dia sape yg bocorkan rahsia(alasan adik beradik) tu pada aku
mmg sah giler org tua keparat tu...mental problem..

HEI ORG TUA...
ko pun baru je dpt jawatan tu kt sana
tk payah la nk berlagak sgt dgn kuasa autonomi yg ko baru dpt tu
tkkan ke mana nye berlagak ko tu
percayalah..Allah Maha Adil
ko akan dpt balasannye suatu hari nanti
kalo tk kene kt ko pn, akan kene kt anak2,cucu cicit ko
pendek kata SAUDARA MARA TERDEKAT ko..

kenapa aku sangat yakin org tu ada mental problem
sbbnye aku bukanlah org pertama yg jadi mangsa penganiayaan dia
of course la aku korek sampai lubang cacing sape dia
dan aku tahu ramai lagi staf2 dia di sana yg mndpt nasib yg sama mcm aku
macam2 kes...mcm2 isu..

kalo ikut jiwa muda aku yg sedang marah ni
aku nk tumbuk2 muka pompuan tak sedar diri tu
aku nak pijak2 muka dia
aku nak sepak terajang biar dia mampos
aku nak upah org pancitkan tayar kete dia tapi dia g opis tk bw kete pulak
pakai kete jabatan je hari2 ke mana saja....
ada ka patut?

dan..aku nk sampaikan perkara ni kepada ayahnda
tapi aku risau trjadi apa2 pulak kat saudara terdekat aku kt sana
sbb org ckp pompuan tua tk sedar diri tu pendendam orangnye
nanti tk pasal2 saudara terdekat aku kt sana jadi mangsa dia pulak
tapi aku tak akan diam..aku bukan org mcm tu
selagi ada ruang dan peluang..aku akan pastikan
satu hari nanti...yang berhak tau pasti akan tau juga
dunia ini bulat..kadang kau di atas, kdg kau di bawah
time kau kt bwh tu, aku nk pijak2 muka ko...

kadang2 aku trfikir
apakah hanya kerana aku seorang kuli
maka aku dilayan sebegitu
cer aku ni anak sedara menteri ke sepupu datok2 ke
korang rasa jadi tk isu mcm ni?








15 comments:

ibu qaleesya said...

marah betol ni.. sabar ye

iera said...

nak buat cmne kak bai,depa ni mmg suka main kotor..bercita2 nk berjawatan besar tp bile tuhan dah makbulkan depa ni jadi lupe diri n bongkak..huhuhuhu

wANieYZ said...

huh..xjdi lak ker? wanie ada dgr citer permohonan kak bai diluluskan dan dh dpt surat..last2 jd cmni lak? ish memang xpatut!!! sape la pompuan yg xberapa elok 2??? jahat sungguh!! tumpang geram skali..hehehe..sabar yer..

AkuAnakMuda... said...

Xpe kak,sabor jelaa nanti adelaa pulak untuk die tu.Allah kan Maha Adil....

roszz said...

Memang xpatut cara yer mcmtu...cara yer boleh dikatakan pentingkan diri sendiri..pe2 semua ada hikmah yer bai..jangan putus asa k...senyum sokmo k

mamaBatrisya said...

sedih plak akak dengar citer bai nie...sabo yer,,,kena pikir mesti ada hikmah disebaliknya...think +ve bebeh

miezaniera said...

ibu qaleesya : marah sgt..

iera : itu la..melayu mudah lupa..

waniey : mmg jahat pmpuan tu..dia nk amik kroni dia tp dia tk bg org lain ada kroni pulak..

akuanakmuda : betui tu..Allah Maha Adil..tggu la balasannye nnti..

aku la... said...

kite bakor je sin!!!!!

k.mus said...

tak patuttt... cer cite sape dia tu bai, kot2 akak kenal.. hehehe. lama dah x bergosip ni =P

miezaniera said...

ros : tq ros..moga2 ade hikmah kan ros..

kak ila : baiklah akak..think +ve..tq..

miezaniera said...

masita : ikut hati awok mmg bakor jer...

kak mus : jumpa kt cafe nnti kite gosip2 yer hehehe

Aidanisme said...

eyy ape lah nak tutup periuk nasik orang pulak.. cam baguss je.. aku pulak yang emo ni!!

niniezane said...

marah betoi ni bai....sabar ek...setiap yg berlaku pasti ade hikmahnya...k wan pn dh penah kena aniaya ngan org...sampai masa Tuhan akan tunjuk sape benar & sape salah....sabar ek...

~izan~ said...

sedihnyer baca kisah bai ni.....mcm2 hal kan..sbr yer bai,insyaAllah ada rezeki suatu hari nanti...ataupun ada sesuatu yg lebih baik menanti =D

Sarah Syazwani said...

ooo..pttla x jd tukar yee..xpela nk buat mcm mana..tp ada dgr juga..budak fspu nk tkr ke sana xtaula dpt ke x..jawatan pptm

Sweet Family

Sweet Family
Blog Widget by LinkWithin
 

...::sweet mama::... Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal