Thursday, July 22, 2010

Demokrasi di mana2



saje aku nk kongsi ngn korang peristiwa yg berlaku petang semalam sewaktu aku ngn ida tgh wat verifikasi kat tgkt 6 tetiba datanglah seorang pelajar dan ayahnya berjalan menuju ke meja kami sambil di tangan ayahnya ada sehelai kertas iaitu surat tawaran belajar..

Ayah pelajar : err..ni anak Tan Sri ni...nk amik kad pelajar. saya dah col dato vc n dato vc kata boleh amik on the spot...
pegawai : ada bawa slip kuning tak (slip yg diberi masa amik gmbr.perlu tunjuk slip tu kalo nk amik kad)
kemudian pelajar tu pn seluk la beg dia..ingtkn nk amik slip kuning rupanya dia amik hp pastu type msg...laaa dia tk dgr rupanya...mgkin ada masalah pndengaran kot..
pegawai : slip kuning ade bawak tak? (sambil menguatkan skit volume suara memandangkn budak tu agak pekak)
Ayah pelajar : Ehh takkn cakap kuat macam tu..terkejut saya...
pelajar : err tk bawak la..lupe..
pegawai : tkpelah..kalo camtu pakcik tekan loceng dan jumpa pegawai di dalam...(smbil menunjukkn ke arah kaunter tempat sepatutnye pelajar brurusan)
ayah pelajar : ehhh tkkn tan sri nk jumpa pegawai, pegawai la ne dtg amik surat nih...
pegawai : takpelah,,biar saya yg bagi...
tak lama kemudian pak cik yg kononnye tan sri nih masuk ke pejabat yg tidak ditutup pintu itu sambil menanyakan staf kt dalam tu ;
ayah pelajar : ehh mana budak pompuan yg tadi tu? (yg dia maksudkan pegawai yg bw masuk surat dia td..sungguh kurang ajar kan?)
pegawai_2 : budak? budak mana?
terus pakcik tu pn berlalu keluar...saje nk cari pasal...huh
tk lama pastu pegawai tu pn bagi la kad yg telah diprint tu...
ayah pelajar : susah anak sy nk g mana2 tkde kad ni.
pegawai : bukan anak pakcik sorang je..ade lagi 7000+ lebih student yg masih tk dpt kad.
terus trdiam pakcik tan sri tu..
.................

setelah mereka berambus dr situ..

pegawai 3 : tan sri ke tu? td kt bawah dia jumpa saya sbb nk tny jalan..maybe dia sesat..tp bw kete waja je..drive sndiri lak tu..tkde driver pun..tkde gaya tan sri pun..
pegawai : tah la..tp dia ckp dia tan sri...

..............

dipendekkan cite yg semakin pnjg dgn kehadiran pegawai2 lain
dan student2 yg tgh menunggu giliran utk mengambil kad..

tak kira la walau siapapun walau apapun pangkat yg ko ada
tk payah la nk tnjuk kt sume org..
tmbahan pula kt surat twrn dia tu ada cop dr pihak2 trtntu yg mmbenarkan dia utk mmbawa kenderaan di dlm kampus dan fakulti..
adilkah mcm tu?

nota lutut : jgn lupe click iklan nuffnang kalo ada yer
hehehe tima kasih atas jasa baik kawan2 semua ;D

8 comments:

roszz said...

Tepuk dada tanyalah hati...orang berbudi kita berbahasa...aduhh sabor je la...

Anonymous said...

alah TanSri Konon ntah mana dapat..alaa Shah Rukh Khan yang x menyumbang apa2 kat Malaysia ni pun leh dapat Dato' so apa nak di heran dengan TitLe Tan Sri...manusia hari ni mudah sangat nak rasa bagus dgan pangkat yang ada..kepada pelajar tersebut..jika anda rasa anda anak Tan Sri dan ingin Layanan yang high class sila masuk U lain yang mahai2 tu..UiTM ni untuk orang yang nak membina masa depan bukan yang nak bersenang lenang pastu bayar sbb nak dapat sijil free...ok..

p/s: alaaa takat Dato'/Tan Sri..kekadang pun bukan mnyak duit mana punnn saje je sombong x bertempat

eT said...

apa nama dia??
bai xkenal ker??huhu

e.l.i.s.s.m.i.e said...

hampehnya mcm tu...tak kira laa ko anak datuk ker tan sri ker,amik kesempatan pulak.lain lah kalo dato vc yang datang amik sendirik.

miezaniera said...

ros : mmg sabar je la semalam..kalo tk dh lama dia kene belasah ngn sume budak2 yg ada kt situ huhuhu
anonymous : i think i knoe who u are..org lain susah pyh belajar amik spm..dia senang2 je amik cop sana sini utk masuk uitm..
et : nama dia ke? mestilah ada..huhuhu jgn kata nama,no pel,alamat,no tipon sume la ada..kata org sistem huhuhu

aidanisme said...

dgr je korang terkekek kekek smlm.. lawak la orang cam ni..

nak wat kad je pun...tak yah la sampai jumpa VC pakcik oiiiiiii.....

aizuemi said...

jom nyanyi lagu bunkface..

* DISKRIMINASI MENJATUHKAN AKU, REVOLUSI KINI MENJADI BISU... *

ank Tan Sri wat kad pun bapak temankan.. manjaaaaaanye.. cute nyeee.. oloooo oloooo.. ssshhoooo kiiuuttt~~

miezaniera said...

huhuhu so cute kn

Sweet Family

Sweet Family
Blog Widget by LinkWithin
 

...::sweet mama::... Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal