Thursday, September 30, 2010

Jakarta diramalkan tenggelam 2012

Malam tadi pas maghrib, terus gerak ke Uptown shah alam pasal
nk cari beg sekolah utk di bawa ke padang
pasal nk g sekolah kt sana pulak hehehe

cam bese sampai2 mesti la mau isi perut dulu
sambil2 menguyah tetiba dgr berita kt tv pasal
Jakarta diramalkan akan tenggelam pada 2012
sbb tu Jakarta skrg selalu banjir sbb dah banyak kawasan
yang dah 'hilang' ditelan lautan
meremang gak la sekejap bulu roma aku nih
aku bukan leh dgr berita2 ngeri2 camtuh

sedikit petikan aku petik dr sini :

Jakarta merupakan kota terbesar kedua di Asia yang paling rentan terhadap perubahan iklim. Ini tidak lepas dari udara tercemar Jakarta yang sudah sedemikian parah.

Demikian kata Ubaidillah, Direktur Wahana Lingkungan Hidup DKI Jakarta. Namun udara tercemar bukan satu-satu faktornya, ujar Ubaidillah. Jumlah kendaraan mencapai hampir sepuluh juta tahun ini. Ditambah lagi tidak adanya reboisasi atau penghijauan. Juga ruang terbuka di Jakarta sudah sangat minim.

Ini akibat pengalihan fungsi ruang-ruang kosong yang berubah menjadi beton-beton bertingkat dan menjadi pusat komersial seperti mall, perumahan elit dan sarana hiburan lain. Itu semua menjadi faktor mengapa Jakarta sangat rentan terhadap perubahan iklim.

Ini berlaku bagi seluruh ibukota, ujar Direktur Walhi DKI Jakarta, Ubaidillah.

"Jakarta ini, yang dengan luas sekitar 6.500 meter persegi, ini hampir semua wilayahnya sudah tidak ada wilayah kosong. Hanya 9 persen saja yang masih ada tanah-tanah yang terbuka. 9 Persen itu berada di daerah-daerah selatan Jakarta."

Tapi pada umumnya Jakarta sudah sangat penuh dengan jumlah penduduk, kendaraan dan beton yang sudah sedemikian meningkat. Seharusnya ini ditanggulangi pemerintah melalui kebijakan-kebijakan yang bisa mendorong meminimalisir dampak-dampak ini, kata Ubaidillah.

Sementara untuk kota-kota besar lain di Indonesia masih dalam tahap menuju kerusakan lingkungan, tapi tidak separah di Jakarta.

"Daerah-daerah lain seperti di Bandung, Surabaya, Medan, Makassar, itu juga daerah-daerah yang rentan. Tidak mustahil daerah-daerah tersebut juga bisa sama seperti di Jakarta. Saat ini sudah mengkhawatirkan."

nk tau lebih lanjut korang bacalah snediri yer..
di sini ada beberapa link yg berkait...

11 comments:

eT said...

nnti tanah makin lama makin kecik...abes la kite nk dok mana?huhu

sarah-najwan said...

la...agak2...tempias x nati kt m'sia..huhu..minta dijauhkan yer..

army4war said...

huhu.. walau ada org jakarta tak suke mesia.. aku tetap doakan semoga mereka selamat.. atas nama saudara Islam.. amin..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

owh iye ke..
takziah la penduduk sana..
mmm, sbb tu kot dorang migrasi ramai2 kat mesia..
tp kerajaan die dh tak mau salur amah dr sana.. well.....

miezaniera said...

et : dok dlm laut pulak hehehe

sarah-najwan : Nauzubillah..biarlah dijauhkan bumi kita dr malapetaka Allah..Aminn

mira : betui tuh..sama2 la kite berdoa agar semuanya selamat..

iera said...

ngerinyer...

mamasue said...

a'ah...mamasue pun dgr semlm...skrg ni air dah naik brapa meter ntah...tp campur musim hujan,lg naik lah...

miezaniera said...

iera : ngeri kan..

mamasue : tu la..harap2 la pihak2 yg terbabit cepat2 cari alternatif utk salurkan air2 hujan yg melimpah2 tuh..

aizuemi said...

insyaAllah.. bnyk2kan berdoa..

miezaniera said...

zue : Insyaallah...

JuE-aNNa FaUZiE said...

jengah
http://anna-jueanna.blogspot.com/2010/09/new-winner.html
sebab baby awak menang contest.jue kasi tahu sebab tengok blog list tak de blog jue....Tahniah Ye...

Sweet Family

Sweet Family
Blog Widget by LinkWithin
 

...::sweet mama::... Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal