Wednesday, January 12, 2011

Kepentingan scaling gigi

seawal 7.30 aku dan mira dh smpi di pusat kesihatan UiTM
awal kan? ye la kang lmbt2 takut ramai orang..
staf dia pn tk datang lagi...so kitorang tekan no dan tggu je la kt kerusi tu
pukul 8 tetiba dgr ada org baca doa dari corong speaker yg trgantung kt dinding
bagus kan..opis aku tkde pn doa2 ni..doa sndirik2 jek..
lepas aminkan doa then baru start panggil no untuk pendaftaran
yeah..of course la aku dpt no 1 dan mira no 2 hehehe
then dpt no lain pulak..time tu dlm 8.20 sbb svr down pulak..so take time skit
then pukul 9am baru la dipanggil masuk ke bilik bedah gigi hehehe

jam 9.15 siap gigi aku siap dibersihkan
darah jgn cakap la..huhuhu
muntah2 sampai berair mata..sakit woo
then doc advise suh buat appoiment utk cabut gigi yg menyebabkan
tmpt plag brkumpul (gigi tumbuh tk betul)
maka pergi lah aku ke kaunter 14 utk amik appoiment
tp hati ni masih berbelah bagi nk cabut ke tak
mcm ngeri ke nk cabut2 nih
baru scaling dh sakit nangis2
kalo cabut mau pengsan kot hehehe takutnye....
ops bayaran kt situ rm15 je sbb klinik uitm
mira pulak kene rm10 je sbb plag dia tk byk sgt
boleh plak dia kira cmtu ek kekeke

lusa pulak aku ada appoiment dgn dr Razak pakar ENT di demc
harap2 arini telinga aku dh tk sakit
so tk payahlah aku habiskan duit aku kt demc tuh
sayangnye duit...penat2 cari duit senang2 je nk bg kt demc kan hehehe


sedikit info dari blogger
Scaling gigi bermaksud menghilangkan tartar atau karang gigi. Tidak sakit, cuma terasa ngilu kerana doktor menggunakan mesin seperti gerudi untuk mengasah/membuang karang gigi. Pada peringkat awal, karang gigi tidaklah terlalu berbahaya, tetapi sebaliknya sekiranya dibiarkan lama. Akibatnya, karang gigi akan menyebabkan radang gusi kerana toksin bakteria yang merangsang gusi secara berterusan. Kemudian, lama kelamaan gigi akan goyang dan tercabut.

Saya pun bertanya kepada Dr. Ismail, "Saya menggosok gigi tiga kali sehari, pun tetap ada. Mengapa doktor?" Antara butiran jawapannya, "Karang gigi terbentuk daripada sisa makanan yang melekat di permukaan gigi kerana tidak dibersihkan. Kemudian plak (sisa makanan) itu bercampur dengan air liur sehingga menjadi keras. Keadaan ini normal. Awak datang kembali enam bulan lagi."

Cara membersihkan karang gigi, boleh sahaja sekadar memberus gigi. Namun sekiranya sudah keras, hanya alat-alat scaller sahaja yang boleh membuangnya. Sebab itulah kita lihat dalam budaya Barat menggunakan dental floss sesudah makan untuk membersihkan celah-celah gigi yang sukar dicapai berus gigi.

nota gigi : sebaik2nya buatlah scaling gigi 6 bulan sekali, barulah tk sakit...
mcm aku ni 5 thn sekali baru nk buat..mmg la sakit hehehe..

8 comments:

EiJa ZaQuaN said...

me tak suka jumpa dentist..huk3..
rasanya mmg dh lama x scaling gigi

k.mus said...

masa cabut x sakit la bai sbb dah kena bius.. akak suke cabut gigi hehehe..

hadina said...

kami pun dah lama tak buat scaling..cadang bulan ni nak buat..tgu hubby off, kami pergi lah..
wish me luck.hehehe :) takut gak ni

aku la... said...

bai..aku x suka dr gigi..klinik gigi..huwaaa aku ne cabut sakit...
kak mus: ha suka cabut gigi? 1st time saya dgar kak mus...kalau la boleh pass batton cabut gigi nih lama dah saya pass ke kak musss...hehehhe

e.l.i.s.s.m.i.e said...

ms aku student, memang aku buat setiap 6 bulan sekali. memang syok.dah laa free :p ada lagi tak dr nik erk?? dia soft ajer buat kerja :)

mama_izz said...

dua2 pi kilat gigi rupanya...mira bleh gelak besaq sket la tuk xpose gigi baru.... ~huhu

aizuemi said...

alaa.. g scaling tak ajak... adeehh.. da lama aku tak buat nih.. dulu waktu zaman blajar + opis lama, aku buat setiap 6 bulan oooo...

miezaniera said...

eija : samala..sbb tu la lepas 5 thn baru pegi hahaha

k.mus : suka??? pengsan.

hadina : buat2 jgn tk buat..sakit tp lega la sbb tau gigi kite dh bersih kan hehe gud luck ek..

masita : aku paham persaan ko hehe

eliss :apa nama doc tu? doc ni mcm kasar skit..;(

mama_izz : iye..kalo sorang2 tk p la kot hehe

zue : la nape tk ckp nk join..lagi 6 bulan kite p lagi ek hehe

Sweet Family

Sweet Family
Blog Widget by LinkWithin
 

...::sweet mama::... Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal