Thursday, January 27, 2011

Susu perisa madu penyebab kahak?


jalan2 aritu trbaca 1 entry pasal
petua utk hilangkan kahak pada bayi
mmg Qasrina dah lama batuk
tapi batuk dia sekali sekala
tapi bile dia brnafas boleh dgr bunyi kahak kt dada dia
kalo dia brsandar kat kite pun, boleh dgr bunyi kahak dia
setiap kali demam, bawak pergi klinik doc bg antibotik,
ubat cair kahak, ubat selsema
tp demam da sembuh,kahak dia tk pernah hilang
risau jugak takut2 ade effect lain nanti
bila baca kt entry tu
salah satu sbbnye adalah susu yg mengandungi madu
YA!
mmg Qasrina minun susu
Dumex Dugro Madu Asli
mmg manis dan mmg Qasrina sukeeeeeeeeeee sgt minum susu
walaupn lepas makan nasi
dia tetap nk minum susu jugak
mungkin benar itu salah 1 punca kahak dia tk hilang
sbb madu tu manis dan menymbang kehasilan kahak trsebut



thanks pada siti sifir sbb buat entry trsebut
Insyaallah after this we ols akan try tukar susu
tp kt rumah ada lagi 2 pack
ne abiskan yg tu dulu la kan ;p

hopefully anak mama akan mmbesar dgn sihat dan cergas..Aminn ;p

13 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku sejak tahu susu perasa2 ni boleh rosakkan gigi, memang bagi yang perasa asli ajer kat nuha.

mamasue said...

bai,ko blh suruh qasrina meniarap,pastu ko tepuk2 blkg dia...suh dia buat2 batuk...nt terkeluarla kahak tu...

Aidanisme said...

penah dgr jugak.. susu berperisa boleh buat budak2 selsema dan batuk

miezaniera said...

elis : oo ye ke..nape la aku tk tau dr awal lagi hehe

miezaniera said...

mamasue : boleh ek buat cmtu? tepuk2 je walaupun buat2 batuk? akan ku cuba..thanks ya sue..

miezaniera said...

aida : ooo..ramai dh tau rupanya..mama Qasrina ni ketinggalan zaman..kesian Qasrina jd mangsa hehe thanks ya..

Sricahaya said...

samalah...umairah pun minum susu ni gak..mmg dia kalau batuk, bunyi kahak byk + lendir..kalau teruk sgt mmg doktor suh amik gas..

tak tahu la plak susu madu ni salah satu penyebabnya..nak try susu lain gak la..mana th lepas tukar susu hlg lak kahak dia..

miezaniera said...

sricahaya : sama nasib anak kita..jom sama2 tukar susu lain..kot2 leh sembuh..Insyaallah.sama2 kie brdoa..;D

Mummy Zara Sofea said...

yke..sy pun xthu...tq for sharing..

HaiRe said...

Bukan salah susu la bai...

ni rasanya sebab banyak naik moto besar nie... hari hari makan asap beb... muntah kuning dibuatnya



http://haireman.blogspot.com/

Nor moscow said...

tapi..madu kan bagus untuk batuk2 dan kahak..kot2 madu yg dorang guna tu tak ori kot!

miezaniera said...

mummy zara: your welcome.sama la kite baru tau hehehe

haireman : sejak bile tukar nama jadi haireman ni hihihi tkde kene mengena susu dan motor ek.huhu

nor moscow : tu yg pelik tu..mgkin campur2 ngn bhn lain tu yg jd tk betui hihihi

Angin Selat Melaka said...

As'kum..
Mmm...punca kahak ni sebenarnya ada kaitan dengan keluarga resdung...Kaha terkumpul boleh mengakibatkan saluran dalam ter-'block', lalu membuatkan sistem pernafasan jadi semput, susah, hidung sumbat dan suara 'sengau'. Memang RIMAS kalau terjadi pada diri sendiri! Daku boleh tolong para pembaca yang terlibat dgn masalah ni dgn merekomendasikan kalian membuat rawatan penyingkiran kahak di:

Hapuskan Kahak dan Lendir melalui Rawatan Penghakisan Dalaman

Setakat ni rawatan tu ok, bagus. Lapang je rasa sekitaran dalaman kepala. Semoga berjaya. Thanks.

Sweet Family

Sweet Family
Blog Widget by LinkWithin
 

...::sweet mama::... Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal